Vihreä alue- ja kunnanvaltuutettu Kirkkonummelta

Olen aina ihaillut omaa isoäitiäni. Hän oli Savosta tullut ja saunassa syntynyt eikä koskaan edes käynyt kansakoulua loppuun. Tästä huolimatta hän uskaltautui unelmiensa perässä Helsinkiin, jossa hän ensin työskenteli kotipiikana ja myöhemmin kahvilatyöntekijänä sekä leipurina.

Kovan työn kautta hän kuitenkin menestyi ja perusti lopulta oman kahvilayrityksensä, jonka liiketoiminta lopulta laajeni ympäri kaupunkia. Kaiken tämän hän onnistui luomaan omasta tahdostaan ja ennen kaikkea omilla ansioillaan.

Vaikka aikani yhdessä isoäitini kanssa oli lyhyt, on hän aina ollut minulle roolimalli ja inspiraation lähde. Hän on osoitus siitä kaikesta, mitä ihminen voi saavuttaa, jos vain uskaltaa luottaa itseensä.

Vuonna 2017 60% yliopistotutkinnon suorittaneista olivat naisia. Noin viisikymmentä vuotta aikaisemmin vuonna 1967 tämä luku oli vain 10%. Yhteiskunnassa on siis tapahtunut sotavuosien ja suurten ikäpolvien syntymisen jälkeen valtava murros, jonka seurauksena naiset ovat entistä tasapuolisemmin mukana koulutuksessa ja työelämässä.

Tämän murroksen seurauksena naisten asema on parantunut ja olemme ensi kertaa maailman historiassa olleet lähellä saavuttaa sitä ideaalia, että molemmat sukupuolet voisivat olla täysin tasa-arvoisia.

Yhteiskunnalla on kuitenkin vielä pitkä täydelliseen sukupuolten tasa-arvoon. Naisten ja miesten välinen tuntipalkkojen ero on edelleen yksityisellä sektorilla noin kolme euroa. Myös naisten asema työelämässä on tutkimusten mukaan edelleen heikompi kuin miesten. Samaan aikaan vanhempainvapaat kasautuvat lähes täysin naisille, ja isyysloman mahdollisuuteen tarttuvatkin Suomessa vain alle 9% kaikista vanhemmista.

Naisilta – ja erityisesti äideiltä – odotetaan nyky-yhteiskunnassa siis paljon. Ensin pitäisi hankkia koulutus, sitten ura ja lopulta lapsia. Tämä on monelle täysin kestämätön yhtälö. Meidän tulisikin tehdä kaikkemme, että äitien asema yhteiskunnassa paranisi esimerkiksi korvamerkitsemällä vanhempainvapaita molempien vanhempien käyttöön.

Isoäitini tapasi aina sanoa, että laiskuus on lahja, mutta vain jos sitä käyttää oikein. Tämä savolainen kansanviisaus pätee myös tämän ongelman yhteydessä. Jos me haluamme ratkaista tasa-arvoon ja laskevaan syntyvyyteen liittyvät ongelmakohdat, pitää poliitikkojen esittää ja tarttua konkreettisiin ratkaisuehdotuksiin. Nyt on nimittäin yksinkertaisesti liian myöhäistä vain taivastella tätä ongelmaa, ja toivoa, että se ratkaisee itse itsensä.

Hyvää äitienpäivää äidilleni Tiinalle, mummille ja kaikille muille Kirkkonummen, Siuntion ja Inkoon äideille!
Jaa tämä:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on reddit
Reddit