Katsoin kerran pikkulapsena tähtiin ja ryhdyin laskemaan niitä. Taisin kyllästyä laskemiseen noin sadan kohdalla, mutta tajusin silloin todella tärkeän asian. Riippumatta siitä, kuinka innokkaasti ja uskollisesti katselisinkaan taivaisiin, en pystyisi koskaan näkemään joka ikistä tähteä, puhumattakaan laskemaan niitä. Tähtiä oli yksinkertaisesti liian monta ja suurin osa niistä piileskeli avaruuden pimeydessä.
Tämä avaruuden savuverho ulottuu myös maahan. Yhteiskuntamme on täynnä samanlaisia tuikkivia tähtiä, joita kaikkia emme pysty yhdellä hetkellä näkemään. Ihmiskohtaloita on lopulta yhtä monta kuin maailmassa on ihmisiä, ja jokainen niistä on yhtä erilainen kuin taivaan tähdet, vaikka etäältä ne näyttävätkin niin pelottavan samanlaisilta.
Olen viimeisen vuoden aikana pohtinut paljon, mitä voisimme tehdä yhdessä parantaaksemme yleistä kansallista hyvinvointiamme. Olen aina päätynyt samaan lopputulokseen; kaiken hyvinvoinnin takana on inhimillisyys ja politiikan todellinen jalkautuminen ihmisten pariin.
Poliitikot etääntyvät liian usein kansasta ja pohtivat hyvinvointia pelkästään kunnan ja valtion kasvulukujen kautta. Se on kieltämättä helppoa ja turvallista, sillä tuhat kohtaloa on vain tilasto ja yksi voi helposti olla luotaan poistyöntävä pelottava tragedia. Jos kuitenkin uskaltaudumme ihmisten oville ja elämään, opimme hyvin nopeasti, kuinka jopa hyvinvoinnin mallimaa Suomi voi kauttaaltaan pahoin.
Tavalliset eläkeläiset eivät voi hankkia lääkkeitään, koska heidän eläkkeensä riittää juuri ja juuri kattamaan heidän kasvavat asuinkustannuksensa. Toisaalla yksinhuoltajaäiti joutuu seisomaan vuosi vuodelta pitenevässä leipäjonossa, koska hän haluaa ostaa tyttärelleen syntymäpäivälahjaksi uudet jalkapallovarusteet. Tämä ei ole missään olosuhteissa hyväksyttävää. Jokainen tällainen ihmiskohtalo on liikaa.
Me sosiaalidemokraatit olemme aina taistelleet tällaista kohtelua vastaan. Jo vuoden 1905 Forssan ohjelmassa asetimme itsellemme kunnianhimoiset tavoitteet, joiden mukaan Suomeen tulisi saattaa yleinen sekä yhtäläinen äänioikeus ja työviikko tulisi lyhentää viiteen päivään. 1900-luvun alussa nämä tavoitteet olivat vallankumouksellisia, nyt ne ovat tuikitavallisia.
Haluan nyt kääntää uuden luvun Suomen sosiaalidemokraattisen puolueen sekä maamme historiassa ja astua uuteen aikakauteen, jossa hyvinvointimme ei ole vain yksi talouden tilasto vaan pikemminkin meidän kaikkien yhteinen huoli.
Digitalisaatio, robotisaatio sekä automatisaatio ovat kaikki haasteita, joihin meidän yhteiskuntamme ja sosiaalidemokraattinen puolue eivät ole riittävän valmistautuneita. Jos emme mieti ratkaisua näihin rakenneongelmiin nyt, niin löydämme itsemme hyvin nopeasti tulevaisuudesta, jossa yksilönäkökulma on unohdettu byrokraattisen sekä kustannustehokkaan päätöksenteon nimissä.
Tulevaisuuden Suomi on nyt, ja siksi haluan herättää suomalaisen yhteiskunnan tähän nopeasti lähestyvään murrokseen tänään enkä huomenna. Aion laukaista avaruusdemarien liikkeen käyntiin lähettämällä itseni sääpallon avulla avaruuteen ja näin nousta korkeammalle kuin kukaan suomalainen poliitikko aikaisemmin. Ainoastaan avaruuden suuruudessa ja ykseydessä ymmärrämme kääntyä sisäänpäin ja tajuamme pohtia, kuinka tärkeä ja ainutlaatuinen jokainen ihmisyksilö on.