Vihreä alue- ja kunnanvaltuutettu Kirkkonummelta

Toisen asteen maksuton koulutus kuuluu kaikille

Kirkkonummen demarit hyväksyi viime sunnuntaina pitämässään syyskokouksessa uuden toimintaohjelman, jonka tavoitteena on vähentää ja ehkäistä eriarvoisuutta Kirkkonummella. Eriarvoistumiskehitys kunnassamme on ollut erityisesti viime vuosikymmenen aikana merkittävää, ja Kirkkonummesta on nopeasti kasvanut yksi Suomen eriarvoistuneimmista kunnista.

Erityisesti monien lapsiperheiden asema Kirkkonummella on heikentynyt merkittävästi, mikä on vähentänyt monien nuorien ja lapsien mahdollisuuksia osallistua toisen asteen koulutukseen. Opetushallituksen mukaan noin 35 prosenttia toisen asteen lukio ja ammattikouluopiskelijoista tulee perheistä, joilla on taloudellisia vaikeuksia. Erityisesti lukiokoulutuksen kohdalla ylioppilastutkinnon hinnaksi voi tulla oppimateriaalien kautta useita tuhansia euroja, kun opiskelijat joutuvat hankkimaan usein uusia kurssikirjoja ja muita opiskelutarvikkeita.

Monelle vähävaraiselle ja keskiluokkaiselle perheelle lapsen lähettäminen toisen asteen koulutukseen voi olla merkittävä menoerä, ja se estää heitä kouluttamasta lastaan hänelle parhaiten sopivalla tavalla. Tämä ei yksinkertaisesti ole suomalaisessa tasa-arvoisessa hyvinvointivaltiossa hyväksyttävää.

Me Kirkkonummen demarit aiomme esittää seuraavassa Kirkkonummen kunnanvaltuuston kokouksessa aloitteen, joka tekisi toisen asteen koulutuksesta aidosti maksuttoman kaikille opiskelijoille. Samaan aikaan haluamme myös muistaa kirkkonummelaisia opiskelijoita, jotka opiskelivat muiden kuntien ja kaupunkien alueella. Aloitteessamme kehotamme virkamiehiä tutkimaan mahdollisuuksia, joissa myös ulkopaikkakunnilla opiskelevien oppimista voitaisiin tukea.

Korkeasti koulutettu nuoriso on tulevaisuuden Suomen selkäranka ja samalla sijoitus, joka maksaa itsensä tuhatkertaisesti takaisin. Nykyinen järjestelmä rankaisee toisen asteen opiskelijaa sen sijaan, että kannustaisi häntä. Me Kirkkonummen demarit olemme sitoutuneet tämän ongelman ratkaisemiseen. Entä sinä?

Jaa tämä:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on reddit
Reddit