Vihreä alue- ja kunnanvaltuutettu Kirkkonummelta

Meistä jokainen on lahjan arvoinen

Jossain Suomen metsissä kasvaa vahva kaksimetrinen joulukuusi, joka jonain päivänä koristaa eduskuntatalomme aulaa. Näen vain mielessäni, kuinka kuusi on valaistu mitä kauneimmin kynttilöin ja koristettu mitä kauneimmalla ja kirkkaimmalla joulutähdellä, joka osoittaa maamme tulevaisuuden tuleville vuosikymmenille. Kuusen alla on monia joulupaketteja – eri ikäisiä, kokoisia ja muotoisia – joista jokainen, on tarkoitettu meidän maamme asukkaille.

Tämä tulevaisuuden kuusi ei kuitenkaan ole vielä täysikasvuinen eikä saavuta täyttä komeuttaan, mikäli sitä ei hoideta ja kasvateta asianmukaisesti. Puu kasvaa vuodessa vain 20 senttiä, ja sen tähden sen vierellä seisoo myös muita pienempiä kuusia, jotta saisimme joka vuosi ihastella joulupuuta maamme paraatipaikalla.

Valtiontalous – samoin kuten metsänhoito – vaatii pitkäjänteisyyttä, suunnitelmallisuutta ja ennen kaikkea vakaata kättä. Mikäli haluamme kaataa kuusen joka vuosi, tulee meidän olla valmiita tekemään joskus vaikeitakin päätöksiä. Hyvä metsänomistaja tietää aina jo etukäteen, milloin metsää harvennetaan ja milloin sinne istutetaan. Suunnitelma on siis kaikki kaikessa tulevaisuuden jatkuvuuden varmistamiseksi.

Maana meidän on myös jatkuvuuden lisäksi tuotettava ja tarjottava kansalaisillemme hyvinvointia. Tämä hyvinvointi ei kuitenkaan saa rajoittua ihmisen iän, säädyn, tulotason, tai sukupuolen perusteella vaan kuuluu kaikille. Jokainen suomalainen ansaitsee edes yhden joululahjan vuodelle 2019 riippumatta tämän yhteiskunnallisesta asemasta.

Vaikka tulevaisuuden haasteet saattavatkin tuntua mahdottomilta ja ylitsepääsemättömiltä, on lohduttavaa ajatella, että me rakennamme tätä maata yhdessä. Kenenkään ei pitäisi olla Suomessa yksin, vaan jokaisen meistä tulisi olla toinen toistemme tukena.

Kun siis tarvomme tulevaisuudessa puolimetrisessä lumihangessa kaatamaan meidän yhteistä joulupuutamme, voimme kävellä toinen toistemme jalanjäljissä ja kantaa kuusen takaisin kaikkien hartioilla. Eduskuntatalon aulassa pystytämme sen puun yhdessä ja koristelunkin hoidamme kaikkien lempiväreillä. Kuusen alla on monia joululahjoja, mutta ne kaikki olemme paketoineet yhdessä – tillsammans ketään suomalaista unohtamatta.

Hyvää joulua ja rauhallista uutta vuotta!

Jaa tämä:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on reddit
Reddit