Vihreä alue- ja kunnanvaltuutettu Kirkkonummelta

Seksuaalirikollisuudesta pitää tehdä johtava teema nykyisellä ja tulevalla hallituskaudella

Kun heräsin sunnuntaiaamuna, voin pahoin. Suomalaisessa yhteiskunnassa olisi helppo ajatella, että yksilöllinen koskemattomuus ja ihmisarvo olisivat asioita, jotka toteutuvat aina ja ikuisesti. Viime päivien poliisin tekemät tiedonannot ovat kuitenkin osoittaneet, että tilanne Suomessa – turvallisuuden mallimaassa – on yhtä lailla vakava.

Kaikki rikokset, jotka kohdistuvat yhteiskunnan heikoimpia kohtaan ovat iljettäviä ja erityisen tuomittavia.  Oulun ja Helsingin rikostutkintojen yhteydessä paljastuneet alaikäisiin kohdistuneet seksuaaliset hyväksikäyttötapaukset ovat molemmat osoituksia epäonnistuneesta kotouttamispolitiikasta, joka lopulta kulminoituivat kaikkein kamalimmalla mahdollisella tavalla.

Nyt, jos koskaan, meidän on kansana herättävä ja tuomittava kaikki seksuaalirikollisuus, joka yhteiskuntaamme tällä hetkellä vaivaa. Pääministeri Sipilän mukaan Suomessa keskimäärin viisi alaikäistä joutuu seksuaalirikoksen uhriksi joka päivä, joista jokainen on yksinkertaisesti liikaa puhumattakaan 1500 joka ikinen vuosi. Näille uhreille tämä yksittäinen rikkomus heidän koskemattomuuteensa tulee profiloimaan heidän koko elämäänsä ja pahimmillaan tekemään heihin elinikäisen haavan, joka ei parane koskaan.

Laki ja järjestys on palautettava Suomeen uhrien, heidän perheidensä ja meidän kaikkien hyväksi. Eri viranomaisten yhteistyö on ensiarvoisen tärkeää ongelman ennaltaehkäisemiseksi, ja erityisesti sosiaalityöntekijöiden ja poliisin välistä yhteistyötä on välittömästi parannettava. Poliisin resursseja seksuaalirikosten torjumiseksi sekä ennaltaehkäisemiseksi on myös lisättävä ja ongelmakäyttäytymiseen on puututtava välittömästi ennen kuin se ehtii eskaloitua näin merkittävällä tavalla. Samalla vakaviin seksuaalirikoksiin syyllistyneiden rangaistuksia on kovennettava, vaikka se ei yksinään olekaan ratkaisu näin laaja-alaiseen ongelmaan.

Suomi on nyt risteyksessä, jossa voimme joko valita toimettomuuden tai rehellisesti puuttua yhteiskuntaamme vaivaavaan ongelmaan. Varmaa kuitenkin on, että tilanne ei itsestään tule paranemaan yhtään. Jos emme aktiivisesti puutu ongelmakäyttäytymiseen, tulee ongelma vain pahentumaan. Seksuaalirikoksista pitää tehdä merkittävä teema seuraavalla hallituskaudella, johon samalla tulee saada konkreettinen ratkaisu.

Jokainen suomalainen ansaitsee elää turvallista elämää tämän iästä, sukupuolesta, seksuaalisuudesta tai etnisyydestä huolimatta. Seksuaalinen, henkinen ja fyysinen koskemattomuus ovat perusihmisoikeuksia, jonka jokaisen toimivan hallituksen ja valtion pitää pystyä tarjoamaan omille kansalaisilleen.

Jaa tämä:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on reddit
Reddit