Ratainvestoinnit maksavat itsensä takaisin

Joukkoliikenteen tulevaisuus on ollut viime aikoina useaan kertaan tapetilla Kirkkonummella. Alle kuukausi sitten Kirkkonummen kunnanvaltuusto päätti yksimielisesti lähteä mukaan Tunnin junan suunnitteluyhtiöön 380 000 euron panoksella, mikä vastasi vain 0,5 prosenttia radan suunnittelun kokonaiskuluista. Hankkeeseen mukaan lähteminen on oikea ratkaisu, sillä se takaa, että junayhteydet kehittyvät sekä kunnan pohjois- että eteläosissa tasapuolisesti.

Tällä viikolla ajankohtaiseksi on taas uudestaan noussut kysymys raideliikenteen varikon sijoittumisesta Kirkkonummelle. Väyläviraston toimittaman esiselvityksen mukaan junavarikkoja tarvitaan pitkässä juoksussa kolme, ja näille nimetyistä mahdollisista viidestä sijoituspaikasta kaksi – Luoma ja Vuohimäki – sijaitsevat Kirkkonummella.

Kirkkonummi on jo aikaisemmin linjannut, ettei se aio puoltaa junavarikon sijoittamista oman kuntansa alueelle – ja hyvä näin. Luomaan sijoitettu varikko sijoittuisi suoraan nopeasti kehittyvän Masalan asuinalueen yhteyteen, ja heikentäisi alueen luontoarvoja sekä asukasviihtyvyyttä. Vuohimäen varikko taas vaatisi 17 kilometriä pitkän ja 100 miljoonaa euroa maksavan huoltoraiteen, joka halkoisi läpi Kirkkonummen. Kumpikaan vaihtoehdoista ei siis toisi kirkkonummelaisille merkittäviä etuja vaan pelkkiä haittoja.

Varikkokeskustelussa on usein nostettu esiin väite siitä, että Kirkkonummelle sijoitettu varikko parantaisi kunnan junayhteyksiä. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa. Kaikkein realistisin vaihtoehto koko Kirkkonummen junaliikenteen kehittämiseksi on molempiin ratoihin panostaminen, sillä kun nopeat Turun pikajunat saadaan pois Rantaradalta, jää sinne enemmän kapasiteettia lähiliikenteelle ja mahdolliselle taajamajunalle, joka kulkisi Kirkkonummelta Turkuun ja sieltä takaisin.

Suuria infrastruktuurihankkeita tarvitaan koronan hidastamassa taloustilanteessa elvyttämään kysyntää ja talouskasvua, ja siksi esimerkiksi Tunnin juna-projektin toteutuminen onkin nyt lähempänä kuin koskaan aikaisemmin. Rantaradan ja tulevan Espoo-Salo oikoradan tapauksessa on tärkeä ymmärtää, etteivät ne sulje toisiaan pois. Päinvastoin, ne ovat kaksi toisiaan tukevaa ratalinjaa, jotka tulevaisuudessa varmistavat entistä sujuvamman pendelöinnin kaikille kirkkonummelaisille.

Anna Kylmänen

Markus Myllyniemi 

Maarit Orko

Kunnanvaltuutettuja (Vihr.)

4 kommenttia

  1. Varikon maksavat lopulta hajautetusti kaikki HSL:n kunnat. Aluksi varikon kustannus pitäisi kuitenkin ottaa täysin Kirkkonummen kontolle, ja maksu tuloutettaisiin myöhemmin kunnalle takaisin alennettujen kuntaosuuksien muodossa. Jos varikko siis rakennettaisiin esimerkiksi Vuohimäkeen, olisi vaikutus kuntataloudelle merkittävä.

   Tykkää

   1. Kiitos. Mitä jos tulisi Luomaan, niin onko se myös taloudellisesti merkityksellinen? Realistina olen huomannut, että aika usein Mankki/Luoma-kuvissa kuvakulma on ehkä valittu tarkoituksenmukaisesti. Eikö varikko kuitenkin olisi tulossa Kehä III:n ja radan väliin?

    Tykkää

 1. Kiitos sinulle kysymyksestäsi! Varikko tulisi tosiaan tälle alueelle. Alueen ongelmatiikkaa pahentaa kuitenkin varikkopaikan maapohja, joka on savista ja lähellä meren pintaa. Ratavarikko olisi Luomaankin sijoitettuna merkittävä investointi, joka jakautuisi samaan tapaan kuin Vuohimäenkin tapauksessa eri kuntien maksettavaksi. Omasta mielestäni varikkoa ei kuitenkaan ole järkevää rakentaa Kirkkonummelle, sillä emme saa siitä mitään merkittäviä etuja kustannus- tai joukkoliikennenäkökulmasta. Päinvastoin, heikennämme varikon rakentamalla omien asuinalueidemme ja virkistysmaastojemme arvoa saamatta mitään vastineeksi.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s