Kesäterveisiä Veikkolasta

Soutaminen on lempipuuhaani, ja hektisen koronakevään aikana siihen sekä muuhun ulkoiluun ei ole jäänyt riittävästi aikaa. Pääsin ensimmäistä kertaa pitkään aikaan vesille kesäkuun lopussa, ja minua ympäröivän maailman täydellinen rauhallisuus teki minuun – kuten niin monta kertaa aikaisemminkin – vaikutuksen. Luonnon helmassa mieli totisesti selkeytyy, ja ihminen voi kokea olevansa kaiken epäjärjestyksen keskellä turvassa.

Viimeiset kuukaudet ovat olleet meille kaikille rankkoja. Meistä jokainen on menettänyt koronan takia jotain, ja toisille tämä menetys on ollut meitä muita suurempi. Maailma näyttää nyt palautuneen normaaliin uomaansa, mutta talouskriisin tai toisen tartunta-aallon uhka varjostaa arkea meidän monen mielissä.

Meitä ihmisiä ei ole tehty elämään keskellä epävarmuutta. Tilanteessa, jossa tulevaisuuden lukeminen ensi kuun osalta on mahdotonta, ei pystytä myöskään suunnittelemaan omaa elämäänsä lähitulevaisuutta pidemmälle. Samalla elämän isojen päätöksien kuten esimerkiksi talon ostamisen, yrityksen perustamisen tai lasten hankkimisen tekeminen vaikeutuu huomattavasti.

Tällaisina hetkinä on vaikea uskoa tulevaisuuteen. Yksin pärjääminen suurten mullistusten edessä tuntuu pelottavalta, mutta on tärkeää muistaa, että juuri näinä hetkinä meitä ympäröivä yhteiskunta ja yhteisö on tukenamme. Hyvinvointivaltion turvaverkko on laaja sekä tiivis, ja ottaa meidät kiinni, jos tasapainomme joskus horjahtaa.

Samaan aikaan valtion ja sen poliitikkojen on oltava kuitenkin kansansa luottamuksen arvoisia. Kun pyydämme kansalaisiamme luottamaan tulevaisuuteen, pyydämme heiltä paljon. Yhteiskunnan, julkisen sektorin ja kuntien tehtävä on toimia tavallisen suomalaisen asialla, eikä priorisoida vieraan pääoman, valtioiden tai yritysten etua omiemme edelle.

Luottamussuhde kansalaisten ja heitä edustavan valtiovallan välillä on pyhä nyt ja koronan jälkeenkin. Jos emme toteuta ja aja heidän etuaan, syyllistymme rikkomuksista kaikkeen vakavimpaan: edustamme kansan hyvinvoinnin laiminlyömiseen.

Hyvää ja turvallista kesää! Pysykäämme terveinä!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: