Vihreä alue- ja kunnanvaltuutettu Kirkkonummelta

Kuljetetaanko vammaisia kohta pitsataksissa?

Länsi-Uudenmaan erityisryhmien taksikyytien kulkukeskusta on yritetty painostaa Kirkkonummelle pian jo kaksi vuotta. Monille vammaiselle ja vanhukselle tämä on tarkoittanut valtavaa huolta siitä, voidaanko heille toteuttaa vammais- ja sosiaalihuoltolain mukaisia taksikyytejä enää tulevaisuudessa yhtä laadukkaasti kuin ennen. Kulkukeskuksen takapiruna on häärinyt koko sen suunnitteluajan Espoo, joka on luonut mallista itselleen mahdollisimman edullisen.

Tähän mennessä kulkukeskusta on markkinoitu yhdeksälle eri Länsi-Uudenmaan kunnalle yhteisvastuuseen perustuvan osakasmaksun perusteella. Osakasmaksun suuruus määräytyy kunnan prosentuaalisen osuuden mukaan, mikä on Kirkkonummen tapauksessa tällä hetkellä noin 12%. Käytännössä tämä johtaa tilanteeseen, jossa kirkkonummelaiset päätyvät maksamaan espoolaisten kyytejä, sillä valtaosa kulkukeskuksen ajoista tapahtuu siellä. Siirtyminen kulkukeskukseen aiheuttaa Kirkkonummelle noin miljoonan euron lisäkustannukset vammais- ja sosiaalihuoltolain mukaisiin taksikyyteihin verrattuna nykytilanteeseen.

Kulkukeskus on jo nyt kohdannut merkittävää vastustusta viranomaisten taholta matkojen kuljetusreitteihin liittyen. Tähän mennessä Espoo on maksanut erityisryhmien kuljettajille matkaperusteisen taksan lyhimmän linnuntietä kulkevan reitin mukaan riippumatta siitä, onko reitillä edes kunnollista tietä tai vaatiiko vammaisen kunto toisen kulkureitin valintaa. Eduskunnan oikeusasiamies on todennut tämän käytännön vammaislain vastaiseksi, mutta Espoo-vetoinen kulkukeskus suunnittelee silti tulevaisuudessa maksavansa taksikuljettajien taksat tämän periaatteen mukaan.

Vaikeavammaisten asema kulkukeskuksen asiakkaina on myös hyvin ongelmallinen, sillä sen piirissä ei makseta avustuslisää taksikuskeille entiseen tapaan. Tämä muutos tekee esteettömien invataksien ajamisesta kannattamatonta ja pakottaa niiden kuskit henkilöauton rattiin. Sähköpyörätuolia tai muuta liikuntarajoitteisen apuvälinettä ei kuitenkaan saa mahtumaan esimerkiksi mersutaksin peräkonttiin, jolloin monet vaikeasti vammaiset jäävät täysin kulkukeskuksen palveluiden ulkopuolelle.

Kaiken huipuksi kulkukeskukseen valittujen palveluja tuottavien yrityksien lista osoittaa viimeistään, kuinka leväperäisesti koko uudistus on suunniteltu. Kuljetussopimuksia on tähän mennessä tehty esimerkiksi leipomo-, lahjatavara- ja ravintola-alan toimijoiden kanssa, joilla ei ole mitään kokemusta taksipalveluiden, saati erityisryhmiin kuuluvien asiakkaiden kohtaamisesta. Aikaisemmin sotekyytejä ajaneilta kuljettajilta on vaadittu aiheeseen sopiva koulutus, mutta kun tästä vaatimuksesta luovutaan, on kyseenalaista, miten uusi yrittäjä osaa kohdata esimerkiksi vaikeasta autismista tai neliraajahalvauksesta kärsivän asiakkaan.

Uusien toimijoiden listaa tutkiessa on myös pelottavaa ajatella, miten kaikki tämä pelaa yhteen kulkukeskuksen aikaisemmissa vaiheissa ehdotetun taksirahdin konseptin kanssa. Kulkukeskuksen eri kehitysvaiheissa on toistuvasti ehdotettu, että erityisryhmien kyytien välissä tai jopa aikana ruvettaisiin kuljettamaan esimerkiksi postipaketteja paikasta toiseen. Lieneekö sitten tarkoituksena kuljettaa tulevaisuudessa vakavasti vammaista ihmistä samalla, kun pitsataksina toimiva auto toimittaa reitin varrella oleville oville heidän tilaamansa lämpimät ja juustoiset taikinakiekot.

Koko Espoon ehdottama kulkukeskus on täynnä epäkohtia sekä kustannuksellisesta, laillisesta ja ihmisoikeudellisesta näkövinkkelistä arvioituna. Monet kulkukeskuksen valuviat olisi ratkaistu ottamalla vammaiset mukaan suunnitteluun heti alusta alkaen, mutta nyt uudistus sanellaan ylhäältä päin välittämättä siitä, kuinka älytön tai toteuttamiskelpoinen se on. Kulkukeskus on parhaimmillaan farssi ja pahimmillaan tuntuu tekevän pilaa vammaisten oikeuksista. On selvää, että se on kokonaisuutena mahdoton, ja toivomme todella, että kuntamme virkamiehet ja luottamushenkilöt ymmärtävät tämän hyvin yksinkertaisen tosiasian.

Asia käsitellään Kirkkonummen perusturvalautakunnan kokouksessa ensi torstaina 10.12. Ole yhteydessä lautakunnan jäseniin, niin saamme torpattua tämän älyttömän uudistuksen yhdessä.

Hannele ’Hantta’ Rauhanen                                                                        

Valtakunnallinen vammaisaktivisti

Markus Myllyniemi

Kunnanvaltuutettu (vihr.)

Jaa tämä:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on reddit
Reddit