Vihreä alue- ja kunnanvaltuutettu Kirkkonummelta

Onko Suomi Yhdysvaltojen tiellä?

Vain hetki sitten saimme kokea, kuinka Donald Trumpin provosoimat joukot valtasivat Yhdysvaltain kongressitalon. Tilanne oli monella tapaa poikkeuksellinen, sillä sama oli toistunut viimeksi vuonna 1814, jolloin Iso-Britannian joukot olivat vallanneet Yhdysvaltojen pääkaupungin. Välikohtauksen seurauksena neljä ihmistä menetti henkensä ja kongressitaloon sijoitettiin mellakoitsijoiden toimesta kaksi pommia. Eilinen epäonnistunut vallankaappausyritys osoitti, kuinka vakavat seuraamukset äärioikeistolaisten agitaattorien provosoinnilla pahimmillaan on.

Hyökkäys demokratiaamme kohtaan täällä Suomessakin on ollut toistuva. Monet niistä poliittisista liikkeistä ja suoranaisista salaliittoteorioista, jotka provosoivat ihmiset yrittämään vallankaappausta Yhdysvalloissa, ovat myös vahvasti läsnä täällä kotosuomessa. Tilanteen vakavuudesta kertoo se, että osa yhden suurimman puolueemme eli perussuomalaisten aktiiveista, kansanedustajista ja johtohahmoista ovat toistuvasti osoittaneet tukensa näille aatteille. Esimerkiksi perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho on Helsingin Sanomille antamassaan haastattelussa kieltäytynyt tuomitsemasta Yhdysvaltojen vallankaappausyritystä ja pikemminkin osoittaa ymmärrystä kongressitalon valtaajille.  

Ehdotin tällä viikolla, että kuntavaaliemme äänestystilanteen pitäisi olla koronaturvallinen, mutta minut kohtasi joukko äärioikeistolaisia fanaatikkoja, jotka olivat selkeästi lainanneet argumenttinsa Trumpin pelikirjasta. Sain muun muassa kuulla, kuinka olin juutalainen agentti ja uuden maailmanjärjestyksen orja. Tällaiset harhaluulot ovat vaarallisia ja johtavat ihmiset pahimmillaan väkivaltaan.

Viimeisen valtuustokauden aikana olen itse saanut kokea useamman uhkauksen, jotka ovat kohdistuneet perheeni turvallisuuteen, ja se on mielestäni osoitus siitä, miten väkivallan retoriikka on juurtunut myös Suomeen. Demokraattinen edustusjärjestelmämme on pulassa ja samalla Yhdysvaltojen viitoittamalla tiellä, jos emme puutu välittömästi radikalisoituneiden ryhmien toimintaan.

Tiedän sydämessäni, että kotimaamme Suomi on tätä parempi. Meillä ei ole mitään syytä toistaa 1920-luvun virheitä, jolloin Lapuan liikkeeseen kuuluneet muiluttajat terrorisoivat poliittisia vastustajiaan heidät hiljentääkseen. Näin sata vuotta tapahtuneen jälkeen voimme nousta kaiken tämän yläpuolelle ja yksimielisesti tuomita väkivallanteon ja valita fasismin sijaan rakentavan demokraattisen dialogin.

Jaa tämä:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on reddit
Reddit