Vihreä alue- ja kunnanvaltuutettu Kirkkonummelta

Perussuomalaisilla keulii – ja kovaa

Sananvapaus on toimivassa demokratiassa elintärkeää. Olemme kuitenkin myös yhteisesti päättäneet, että tietyt ilmaisut eivät kuulu sen piiriin. Esimerkiksi tulipalon huutaminen täynnä olevassa elokuvateatterissa ei ole perustuslain määrittämää sananvapautta, sillä tarpeettoman hälytyksen tekeminen vaarantaa yksilöiden terveyden ja yhteisen turvallisuutemme.

Ilmaisun- ja sananvapauden rajoista on puhuttu tällä viikolla paljon Trumpin Twitter-tilin jäädyttämisen myötä. Poiston taustalla vaikuttava syy oli yhtä paljon väkivaltaan yllyttäminen kuin demokratiankin halventaminen. Trumpin jatkuvat väitteet vilpillisistä vaaleista murensivat hiljalleen kansanvallan perustaa ja saivat monet amerikkalaiset perusteettomasti uskomaan, että vaalit olisi heiltä varastettu. Turhautuneet republikaanikannattajat päätyivät lopulta yrittämään vallankaappausta Yhdysvaltain kongressissa, ja koko tapahtumaketjun seurauksena viisi ihmistä menetti henkensä.

Vaikka tilanteen toivoisi täällä Suomessa olevan parempi, ei meidänkään demokratiamme ole immuuni äärioikealta tuleville hyökkäyksille. Viimeisen seitsemän päivän aikana suurimman oppositiopuolueemme eli perussuomalaisten jäsenet ovat väittäneet, että kuntavaalit tulevat olemaan vilpilliset. Tämän lisäksi he ovat vaatineet listojen koostamista, joissa nimettäisiin kaikki ”perussuomalaisten vastaiseen politikointiin” syyllistyneet henkilöt.

Vaalivilppiväitteet nousivat esiin erään kansanedustajaehdokkaanakin olleen perussuomalaisen blogikirjoituksessa, jossa hän vaatii poliittisesti oikeamielisistä kansalaisista koostuvaa joukkoa vaalipaikkojen tarkkailijoiksi.  Tilastokeskuksen rikostilastojen mukaan Suomessa ei 2010-luvulla ole ollut yhtään vaalivilppitapausta, ja tämä ”yritys vaaliturvallisuuden parantamiseksi” vaikuttaakin vain huonosti peitellyltä tavalta murentaa suomalaisten uskoa vaalijärjestelmämme toimivuuteen.

Muutama päivä myöhemmin perussuomalaiset nuoret käynnistivät kampanjan perussuomalaisvastaisten opettajien löytämiseksi kouluistamme. Sekä OAJ että Opetushallitus ovat tuominneet perussuomalaisten nuorten maalituskampanjan ja korostaneet, kuinka opettajat toimivat opetussuunnitelman ja eettisten periaatteiden ohjaamina.

Perussuomalaisten kansanedustaja ja suuren valiokunnan 1. varapuheenjohtaja Jani Mäkelä päätti Facebookissa tekemässään postauksessa viedä asian askelta pidemmälle ja vaatia kaikkien ei-poliittisissa yhteyksissä perussuomalaisia kritisoineiden ilmiantamista. Postauksessaan hän halusi muun muassa tietää ”mitä, missä ja miten” kritiikki on esitetty, jotta tieto voitaisiin lisätä mitä ilmeisimmin tietosuojalain vastaiseen listaan.

Yhdysvaltojen esimerkki on osoittanut, että demokratian halventamisella on seurauksensa. Kun joku kiistää vaalien tuloksen jo etukäteen tai kerää listoja poliittisista vastustajistaan, polarisoi hän samalla yhteiskuntaa vaarallisen pitkälle. Loppiaisen tapahtumat Yhdysvalloissa ovat hyvä esimerkki siitä, mitä pahimmillaan voi tapahtua, kun argumentoivan poliittisen keskustelun korvaa demokratian vastainen kahtiajaon retoriikka.

Jaa tämä:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on reddit
Reddit