Vihreä alue- ja kunnanvaltuutettu Kirkkonummelta

Kuntavaalien siirtäminen on vastuullinen päätös

Oikeusministeriö on esittänyt kuntavaalien siirtämistä kesäkuulle, ja useat mediat ovat tähän mennessä raportoineet, että puolueista kaikki perussuomalaisia lukuun ottamatta kannattavat tätä ehdotusta. Tämä on mielestäni oikea päätös, sillä nykyisen tautitilanteen valossa on kyseenalaista, voitaisiinko kuntavaaleja järjestää turvallisesti huhtikuun 18. päivä.

Äänestystilaisuudet järjestetään usein ahtaissa tiloissa, joissa vaalityöntekijät viettävät ennakkoäänestyksen yhteydessä ja varsinaisena vaalipäivänä kymmeniä tunteja. Itse äänestystilanteessa ihmiskontaktien määrä on suuri, kun äänestäjän henkilöllisyys varmennetaan ja lipuke leimataan ennen vaaliuurnaan pudottamista. Yhdessä vaalihuoneistossa käy päivän aikana tuhansia ihmisiä, ja vaikka vaalitilaisuuden yhteydessä suositeltaisiinkin maskien käyttöä, on selvää, ettei kaikkia äänestäjiä voida niitä pakottaa käyttämään. Kuntavaalien yhteydessä siis on aito riski koronan leviämistilanteille.

Äänestäminen on demokraattisista oikeuksistamme täkein, ja sen rajoittaminen asettaa aina vaarallisen ennakkotapauksen. Sama koskee vaalien siirtämistä, ja siksi siihen ei tulisi koskaan ryhtyä vähäisin perustein. Äänioikeutta pitää kuitenkin kaikissa tilanteissa pystyä käyttämään turvallisesti, ja nykyisessä tautitilanteessa edelle mainittu ei valitettavasti välttämättä onnistuisi. Yksinomaan tämä on riittävän painava syy vaalien siirtämiselle.

Jaa tämä:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on reddit
Reddit