Vihreä alue- ja kunnanvaltuutettu Kirkkonummelta

Yritykset ansaitsevat rokotteen koronarajoitusten talousvaikutuksia vastaan

Koronatilanne Suomessa on tällä hetkellä vakava. Vaikka maassamme otettiin käyttöön muutama viikko sitten liuta uusia rajoituksia, jotka veivät maamme sulkutilaan, eivät uusien koronatapausten päivittäiset määrät ole laskeneet merkittävästi.  Nyt hallitus esittää uusia paljon rajumpia rajoituksia, jotka tulevat muuttamaan meidän elämäämme todella huomattavasti.

Riippumatta siitä, mitä mieltä meistä kukin on tulevien liikkumisrajoitusten tarpeellisuudesta, on selvää, että ihmisten jäädessä kotiin yhteiskuntamme taloudellinen aktiivisuus tulee painumaan lähes nollaan. Suomen Yrittäjät on toistuvasti todennut, että liikkumisrajoitukset olisivat toteutuessaan täyskatastrofi yrityksille, ja tulilinjalle ensimmäisenä joutuisivat kivijalkakaupat ja palveluyritykset. Työ- ja elinkeinoministeriön eli TEM:n karkeiden laskelmien mukaan menetykset pelkästään pääkaupunkiseudun yrityksillä olisivat viikossa vähintään miljardin, ellei enemmän.

Tällä hetkellä ainoa tuki, jota TEM tarjoaa yrittäjille, on valtiokonttorin myöntämä kustannustuki. Rajoituksien tiukentuessa herääkin kysymys, kuinka hyvin hakemukset pystytään käsittelemään ja miten riittävää annettu tuki on. Pahimmassa tapauksessa, mikäli yrityksien rajoituksista johtuvia tappioita ei olla valmiita kompensoimaan, ajaudutaan tilanteeseen, jossa Etelä- ja Länsi-Suomea kohtaa irtisanomisten ja konkurssien aalto.

Työntekijöiden asema on yhtä lailla koronarajoitusten myötä vaakalaudalla, jos suuri määrä yrityksiä ajautuu maksuvaikeuksiin. Lain mukaan maksukyvyttömien yritysten työntekijät ovat oikeutettuja ELY-keskukselta haettavaan palkkaturvaan 15 200 euroon asti, mutta näiden hakemusten käsittely on ruuhkaantunut ja voi viedä jopa kuusi kuukautta. Kysymys kuuluukin, miten kukaan voi selvitä näin pitkään ilman palkkatuloja varsinkin, kun uuden työpaikan saaminen ei todellakaan ole itsestäänselvyys tässä koronatilanteessa.

Vaikka koronatilanne on vakava, Uudenmaan yrityssektoria ei saa uhrata tautitilanteen taltuttamiseksi. Taloudellisesti pääkaupunkiseutu on maamme tärkein taloudellinen veturi ja se ansaitsee hallitukselta tarvitsemansa tuen. Kuten rokotteet yleensä, tulisi tässäkin tapauksessa taloudellinen rokote rajoitustoimien aiheuttamia tappioita vastaan antaa mielellään etukäteen sen tehon varmistamiseksi, sillä muuten vaarannamme sekä yritysten terveyden että olemassaolon.

Jaa tämä:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on reddit
Reddit