Vihreä alue- ja kunnanvaltuutettu Kirkkonummelta

Väkivaltaiselle ja muulle ongelmakäyttäytymiselle Kirkkonummella tulee tehdä loppu

Moni kirkkonummelainen on lukenut järkyttyneenä viime sunnuntaina uutisoiduista lasten ja nuorten väkivaltatapauksista, jotka edustavat kunnassamme ja muualla pääkaupunkiseudulla jo pitkään kehittynyttä toista todellisuutta. Valtaosa kuntamme nuorista käyttäytyy hyvin ja lainkuuliaisesti, mutta väkivalta koskettaa etenevissä määrin yhä useamman lapsen, nuoren ja perheen elämää myös meillä Kirkkonummella.

Turvallisuuden tunne omassa kodissa, lähiympäristössä ja kotikunnassa on kategorisesti jokaisen perusoikeus. Tämän takia kaikkiin tilanteisiin, jossa väkivallan uhka saa ihmiset pelkäämään tulee suhtautua äärimmäisellä vakavuudella.  Totuus on, että yksikin väkivallanteko on liikaa, ja niihin tulee puuttua välittömästi, jotta ongelman eskaloituminen voidaan välttää.

Lasten ja nuorten väkivaltainen käyttäytyminen sekä jengiytyminen on vakava ilmiö, johon tulee puuttua päättäväisesti.

Lasten ja nuorten väkivaltainen käyttäytyminen sekä jengiytyminen on vakava ilmiö, ja olemme nyt yhteisönä risteyksessä, jossa voimme joko ummistaa silmämme tälle vakavalle ongelmalle tai sitten puuttua siihen päättäväisesti. Esitän itse, että meidän tulisi reagoida tilanteeseen kaikilla niillä keinoilla, jotka ovat paikallisesti käytössämme. Tilanteen ratkaisemiseen ei kuitenkaan ole olemassa mitään yksittäistä viisasten kiveä, vaan ratkaisu löytyy pikemminkin kunnan, poliisiviranomaisten, huoltajien ja kolmannen sektorin yhteistyöstä.

Kuntatasolla keskeisimpiä toimia, joihin voimme ryhtyä, ovat lastensuojelun, etsivän nuorisotyön ja perhesosiaalityön resurssien kasvattaminen. Erityisesti lastensuojelu on Kirkkonummella kovan paineen alaisena ja tarvitsee lisää resursseja. Koulut ovat yhtä lailla keskeisessä roolissa ongelmaan puuttumisessa, ja opettajien tukena toimivien koulusosionomien palkkaaminen olisi askel oikeaan suuntaan. Kirkkonummelle suunniteltu monialainen nuorten rikolliseen toimintaan puuttuva ankkuritoiminta olisi myös tärkeää saada käyntiin mahdollisimman nopeasti. 

Vaikka poliisin resurssit ovat rajatut, pitäisi sen partioiden läsnäoloa pyrkiä lisäämään ongelmapaikoilla niiden rauhoittavan vaikutuksen vuoksi. Nuorille pitää myös pystyä tarjoamaan koulun jälkeen turvallisia ja sallittuja paikkoja, joissa he haluavat viettää aikaa ja kokoontua. Tästä hyvä esimerkki on Walkers-nuorisokahvila, jonka toiminnan aloittamisesta Kirkkonummella vihreät tekivät keväällä valtuustoaloitteen.

Toimivaan ratkaisuun on saatava mukaan kuitenkin koko yhteisö ja ennen kaikkea myös huoltajat. Tilannetta ei nimittäin voida ratkaista, jos aikuiset ja sivustakatsojat eivät puutu ongelmiin niitä havaitessaan. Meillä on nyt yhteisönä velvollisuus tehdä loppu väkivaltaiselle ongelmakäyttäytymiselle ja estää tämän vakavan ongelman paheneminen entisestään. Totuus nimittäin on, että meille ei ole varaa antaa väkivallan olla osa yhdenkään lapsen tai nuoren elämää.

Jaa tämä:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on reddit
Reddit