Vihreä alue- ja kunnanvaltuutettu Kirkkonummelta

Kulttuurin, urheilun ja nuorisotyön tuesta leikkaaminen olisi raukkamainen teko

Korona sulki pelikoneet ja teki merkittävän loven Veikkauksen tuloihin. Samalla se paljasti koko kansalle, miten suomalainen Veikkauskratia oikeastaan toimii. Paperilla kaikki luonnollisesti kuulostaa hyvältä, sillä rahoitetaanhan uhkapeleistä saaduilla voitoilla laaja-alaista nuorisotyötä ja vapaa-ajan yhdistysten tekemää arvokasta kulttuuri- sekä urheilutyötä. Totuus on kuitenkin Veikkauksen mainoksien maalaamaa onnelaa ihmeellisempää, ja avustusjärjestelmän taustalla on pohjimmiltaan kaikkein haavoittuvampien kansalaistemme hyväksikäyttö.

Sanon nyt suoraan. Tähän mennessä Suomessa vallalla ollut järjestelmä, jossa kulttuuri- ja liikuntajärjestöjä on rahoitettu Veikkaus-voittojen kautta, on täysin kestämätön ja käyttää hyväksi yhteiskunnan kaikkein heikoimmassa asemassa olevia. Ei ole reilua, että peliongelmainen työtön tai eläkeläinen käyttää vähät pennosensa kauppareissulla, koska ei pysty vastustamaan pelikonerivistön värikästä hohtoa ja psykologisesti palkitsevaa äänimaailmaa. Korona on tuonut tässä suhteessa positiivisen rakennemuutoksen pelikoneiden käytön vähenemisen myötä, ja toivon todella, että uhkapelaamisen määrä edelleen vähenee julkisissa tiloissa radikaalisti.

Mikään tämä ei kuitenkaan muuta sitä tosiasiaa, että Veikkaus-voitoilla rahoitettu työ on äärimmäisen tarpeellista ja arvokasta. Tällä hetkellä valtiovalta on esittänyt, että aikaisemmin Veikkaus-rahoista myönnettyjä avustuksia vähennettäisiin yli 40 miljoonaa euroa. Monien Veikkaus-voittojen kautta rahoitettujen yhdistysten toiminta on myös juuri sitä, minkä toimintaedellytykset ovat kärsineet koronasta eniten tai tarve on kasvanut entisestään koronan vanavedessä. Tuntuukin täysin mahdottomalta ajatukselta, että näitä yhdistyksiä rangaistaisiin leikkaamalla heidän avustuksistaan, kun tosiasiassa syyllisiä ongelmaan ovat ne poliitikot, jotka ovat vuosien varrella rakentaneet Veikkauskratian toimintamallit ja hyötyneet sen toiminnasta.

On selvää, että raha ei kasva puussa, eikä 40 miljoonaa taiota valtion budjettiin taikurin hatusta. Samalla ymmärrämme varmaan jokainen, etteivät monet yhteiskuntamme kannalta oleelliset yhdistykset pärjää ilman heille elintärkeitä avustuksia. Siksi niistä leikkaaminen olisikin raukkamainen teko, joka yhtä lailla kuin peliautomaattien hyväksikäyttävä toimintamalli veisi eniten pois juuri heiltä, jotka ovat yhteiskunnassamme kaikkein heikoimmassa asemassa.

Jaa tämä:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on reddit
Reddit