Vihreä alue- ja kunnanvaltuutettu Kirkkonummelta

Rokottautumalla suojelet muita

Eteläisten Baltian naapurimaidemme koronatilanne synkkenee yhä. Tämän viikon maanantaina Viron parlamentin puhemies Jüri Ratas kuvaili maansa olevan katastrofin partaalla sairaaloiden täyttyessä koronapotilaista. Vaikka muualla maailmassa koronan tautitilanne on kääntymässä parempaan päin, Viron, Latvian sekä Liettuan tilanne on valitettava poikkeus, ja näiden maiden koronan ilmaantuvuusluvut ovat korkeimpia maailmassa.

Se, että koronatilanne on riistäytymässä käsistä juuri Baltiassa, ei ole sattumaa. Sen alueen maissa täyden rokotussarjan on saanut keskimäärin vain vähän yli puolet kansasta, ja tauti saakin sen takia jyllätä mittavan rokottamattomien väestöpopulaation keskuudessa. Baltian tilanne antaakin pelottavan esimerkin siitä, mitä tapahtuu, kun koronarokotetta ei oteta.

Koronatilanne on myös Suomessa edelleen vaikeahko, vaikka se ei vedäkään vertoja Baltian tilanteelle. Kuitenkin, kuten etelänaapureissamme, koronavirus leviää täälläkin lähes pelkästään rokottamattomien keskuudessa. Olemme varmasti jokainen saaneet lukea valitettavia uutisia siitä, kuinka korona on vienyt sairaalaan jopa alle 20-vuotiaita perusterveitä rokottamattomia nuoria. Samalla sairaala- ja tehohoidossa olevien määrä yleensä on pysynyt korkeana, mutta näistäkin potilaista ylivoimainen enemmistö on ollut rokottamattomia. Muun muassa Pirkanmaalla 95 prosenttia vaikeasti sairaista koronapotilaista ei ole saanut yhtään koronarokoteannosta.

Meistä jokainen voi vaikuttaa Suomen koronatilanteeseen rokottautumalla. Mitä korkeammaksi nostamme alueellisen sekä valtakunnallisen rokotuskattavuutemme, sitä todennäköisemmin voimme välttää uudet rajoitustoimenpiteet. Samalla pystymme suojelemaan paremmin niitä väestömme jäseniä, jotka ovat koronalle erityisen alttiita, kärsivät immuunivajeesta tai eivät pysty terveyssyistä hankkimaan rokotetta.

Rokottautuminen ei siis pelkästään suojele sinua itseäsi, vaan teet sen yhteydessä teon, joka pitää huolta koko Suomesta. Koronarokotteen ottaminen saattaa olla yhden ihmisen silmissä pieni teko, mutta sen vaikutus kansakuntamme näkökulmasta on kuitenkin valtava. Siksi rokotteen ottamisen pitäisikin olla jokaisen kanssaihmisestä välittävän suomalaisen kansalaisvelvollisuus.

Jaa tämä:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on reddit
Reddit