Vihreä alue- ja kunnanvaltuutettu Kirkkonummelta

Heikentyvä koronatilanne vaatii reagointia

Suomessa jyllää nyt koronan neljäs aalto, ja tartuntatautitapauksia todetaan päivätasolla enemmän kuin milloinkaan aikaisemmin pandemian aikana. Samalla sairaalahoitoon joutuneiden suomalaisten määrä jatkaa kasvuaan, ja tehohoidossa on esimerkiksi HUS:n alueella niin paljon ihmisiä, että koronapotilaita joudutaan siirtämään muualle ja isoja leikkauksia karsitaan. Kaiken kaikkiaan tilanne heikkenee nopeasti, ja se vaatii välitöntä reagointia viranomaisilta ja valtiovallalta.

Keskeisin toimi koronatilanteen parantamiseksi olisi rokotekattavuuden parantaminen. Tällä hetkellä sairaala- ja tehohoidossa olevat potilaat ovat lähes poikkeuksetta rokottamattomia, mikä kertoo koronarokotteen tehosta tautia vastaan. Rokotekattavuutta pystyttäisiin nostamaan tehokkaasti nykyisestä 80 prosentista yli 12-vuotiaiden väestöryhmässä esimerkiksi ottamalla käyttöön koronapassi entistä useammissa yhteiskunnan toiminnoissa.

Koronapassin laajennettu käyttöönotto olisi huomattavasti kevyempi toimenpide kuin kaikkia suomalaisia koskevat uudet liike-elämää häiritsevät rajoitustoimenpiteet tai pakkorokotukset, joita esimerkiksi Vaasan kaupungin johtava ylilääkäri Heikki Kaukoranta on esittänyt kaikille yli 12-vuotiaille. Erityisen tärkeää olisi, että rokotepassi saataisiin käyttöön terveydenhuollon aloilla. Rokottamattomat lääkärit ja hoitajat voivat nimittäin tartuttaa koronan erityisvaarassa oleville asiakkaalleen, kuten on jo käynyt esimerkiksi Keski-Suomen Eurajoella sijaitsevassa palvelukeskuksessa.

Pitkittynyt koronatilanne on myös asettanut sosiaali- ja terveysalan työntekijät vaikeaan asemaan, ja heistä monet ovat joutuneet venymään sekä toimimaan kestävyyskykynsä rajoilla jo reilun vuoden ajan. Tiedän itse monia tapauksia, joissa erityisesti terveysalan työntekijät ovat joutuneet tekemään jatkuvia ylitöitä tai eivät ole pystyneet pitämään lomiaan heikon koronatilanteen vuoksi. Tätä tilannetta ei voida ratkaista pelkin tsemppiviestein, vaan on selkeää, että sote-ala tarvitsee lisää henkilöresursseja, joiden avulla pitkiä takaisinsoitto- ja hoitojonoja voidaan purkaa.

Tilanne koronan suhteen ei ole ruusuinen, mutta ratkaisuja alati pahenevaan ongelmaan on. Jos toimiin ei kuitenkaan ryhdytä, on sairaaloiden kantokyky ja kapasiteetti tosiasiallisesti vaarassa. Totuus nimittäin on, että mikäli rokotekattavuutta ei pian saada nostettua, edessä saattaa olla synkkä talvi, jonka myötä entistä useampi rokottamaton suomalainen sairastuu vakavasti.

Jaa tämä:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on reddit
Reddit