Vihreä alue- ja kunnanvaltuutettu Kirkkonummelta

Perusterveydenhuoltoon kaivataan kiireesti lisää lääkäri- ja hoitajaresursseja

Meistä moni on varmasti huomannut, miten kiireettömän lääkäriajan saanti on vaikeutunut korona-aikana Kirkkonummella. Koronavirusepidemian takia moni terveydenhuollon potilastyön ammattilainen on jouduttu siirtämään perusterveydenhuollosta muihin tehtäviin, minkä takia hoitoon pääsystä on tullut vaikeampaa sairaanhoitajiemme ja lääkäriemme jatkuvasta uurastuksesta huolimatta. Samalla terveyspuolen henkilökuntaa on jouduttu keskittämään Kirkkonummen keskustan terveyskeskukseen, minkä takia ihmisten pääsy paikalliseen terveydenhuoltoon Masalassa ja Veikkolassa on myös heikentynyt. Tilanne on kaikin puolin vaikea, ja koronan nopeasti leviävä omikron-virusmuunnos on pahentanut sitä entisestään.

Viimeisen puolen vuoden aikana pääsyä perusterveydenhuollon palveluihin on pyritty Kirkkonummella parantamaan lisäämällä henkilöstön määrää. Panostukset on tähän mennessä tehty pääasiassa kunnan terveydenhuollon vastaanottopalveluiden sairaanhoitajaresursseihin, millä on taas pyritty lyhentämään pitkiä potilaiden takaisinsoittojonoja. Tämä on oikea askel eteenpäin, mutta meidän on kiireellisesti saatava lisähenkilöstöä, kuten lääkäreitä ja sairaanhoitajia, terveyspalveluihimme, mikäli haluamme palveluidemme toimivan sujuvasti.

Emme voi vain tyytyä niihin armonpaloihin, jotka keskuskaupungilta jäävät, vaan meidän on saatava ne resurssit, jotka terveyspuolen henkilökuntamme ansaitsevat ja kuntalaisemme tarvitsevat.

Kun vastuu sotesta siirtyy uudelle Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueelle, tulevat paineet terveyspalveluidemme keskittämiselle Espooseen olemaan kovat. Samalla terveyspuolen henkilöstöresurssit – joista olemme aikaisemmin saaneet päättää täysin itse – tullaan nyt jakamaan koko hyvinvointialueen tasolla. Espoon ulkopuolisen kunnan alueen asukkaina emme voi vain tyytyä niihin armonpaloihin, jotka keskuskaupungilta jäävät, vaan meidän on saatava ne resurssit, jotka terveyspuolen henkilökuntamme ansaitsevat ja kuntalaisemme tarvitsevat. Hoitoon pääsyn varmistemassa meidän tulee myös olla valmiita kutsumaan yksityisen sektorin toimijat mukaan talkoisiin esimerkiksi palvelusetelijärjestelmän kautta.

Perusterveydenhuolto on tärkein osa terveydenhuoltojärjestelmäämme, ja kun se toimii hyvin, säästämme merkittäviä summia erikoissairaanhoidossa, kun ihmiset saavat tarvitsemaansa apua oikea-aikaisesti ja ennakoivasti. Juuri tämän takia nyt on tärkeämpää kuin koskaan varmistaa, ettei terveyskeskustamme ja asemiamme kuntakeskuksessa, Masalassa ja Veikkolassa suljeta, ja että terveyspalvelumme saavat riittävät henkilöresurssit nopean ja paikallisen hoitoon pääsyn varmistamiseksi.

Jaa tämä:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on reddit
Reddit