Vihreä alue- ja kunnanvaltuutettu Kirkkonummelta

280-linjan alasajo vaatii välittömiä toimia

Järkytyin itse tänä tiistaina monien kuntalaisten tapaan, kun kuulin, että Pohjolan Liikenne on ajamassa alas kaiken kaukoliikenteensä Länsi-Uudenmaan alueella 31. toukokuuta mennessä. Tilanne on vakava, sillä kymmenet tuhannet länsiuusmaalaiset ihmiset käyttävät Pohjolan Liikenteen liikennöimiä busseja käydäkseen koulussa, töissä tai harrastuksissa. Kirkkonummella liikenteen alasajo tulee vaikuttamaan erityisen pahasti Veikkolan alueella, jossa elintärkeän 280-linjan busseista noin 70 prosenttia on Pohjolan Liikenteen operoimia.

Jos palvelutarjontaa ruvetaan laskemaan tai sen tulevaisuudesta tulee mahdotonta ennustaa, olisi tilanne katastrofaalinen Pohjois-Kirkkonummen asukkaille, sillä moni paikallinen on täysin riippuvainen 280-linjasta arkielämässään. Jos bussiyhteydet Pohjois-Kirkkonummelta Helsinkiin heikkenisivät merkittävästi, voisi moni alueella asuva joutua jopa harkitsemaan muuttoa.

Kaukobussiliikenteen alasajon myötä Pohjolan Liikenne tulee sulkemaan varikkonsa sekä Vihdissä ja Lohjalla, ja on epäselvää, jatkuuko liikenne muuttumattomana toukokuun loppuun saakka. Liikennöitsijä voi muuttaa bussivuorojen tarjontaa yksipuolisella ilmoituksella alle viikon varoitusajalla, mikä tekee tilanteesta entistä akuutimman. Jos palvelutarjontaa ruvetaan laskemaan tai sen tulevaisuudesta tulee mahdotonta ennustaa, olisi tilanne katastrofaalinen Pohjois-Kirkkonummen asukkaille, sillä moni paikallinen on täysin riippuvainen 280-linjasta arkielämässään. Jos bussiyhteydet Pohjois-Kirkkonummelta Helsinkiin heikkenisivät merkittävästi, voisi moni alueella asuva joutua jopa harkitsemaan muuttoa.

Vihdin kunta, Lohjan kaupunki ja HSL ovat jo tavanneet yhdessä ELY-keskuksen sekä paikallisten liikennöitsijöiden kanssa yrittäessään löytää ratkaisun ongelmaan. Selkeää kuitenkin on, että tämän ratkaisun on nojattava edelleen suoraan yhteyteen Helsingin keskustaan. Vaihtoehtoinen kerääjäliikenne esimerkiksi Espoon keskuksen kautta ei nimittäin ole riittävän nopea vaihtoehto mahdollistaakseen opiskelua tai työssäkäyntiä Helsingissä. Samalla tällainen ratkaisu ei palvelisi niitä veikkolalaisia, jotka käyvät töissä tai opiskelemassa Nummelan ja Lohjan suunnalla.

On käsittämätöntä ajatella, että aikana, jolloin ihmisiä kannustetaan tekemään ilmastotekoja, julkisen liikenteen käyttämisestä tehdään entistä vaikeampaa, ellei mahdotonta. 280-liikenteen alas ajetuille vuoroille on löydettävä vaihtoehto, sillä oman auton käyttäminen ei yksinkertaisesti ole kaikille ihmisille mahdollista. Vetoankin nyt jokaiseen julkista liikennettä käyttävään kuntalaiseen olemaan yhteydessä äänestämiinne päättäjiin, jotta tähän vahingolliseen tilanteeseen saataisiin ratkaisu mahdollisimman pian. Laakereillaan lepääminen ja toivossa eläminen ei nimittäin nyt riitä.

Jaa tämä:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on reddit
Reddit