Vihreä alue- ja kunnanvaltuutettu Kirkkonummelta

Venäjän terroriteot Ukrainassa ovat anteeksiantamattomia

Homo homini lupus est. Nämä latinankieliset sanat ovat syöpyneet mieleeni viimeisten päivien aikana, kun olen katsonut kuvia Butšasta, Mariupolista ja monista muista ukrainalaisista kaupungeista. Ne kauhut, joita ihmiset ovat joutuneet kokemaan näissä kylissä ja kaupungeissa, ovat sanoin kuvaamattomia. Venäjän armeijan suorittamat teot ovat yhtä lailla anteeksiantamattomia kuin kauhistuttaviakin, ja ne vaativat välittömän ja päättäväisen reaktion muulta maailmalta.

Viimeistään tässä vaiheessa meistä jokaiselle tulisi olla selvää, että emme voi katsoa Putinin hirmuhallinnon toimia sivusta. Venäjä pyrkii aktiivisesti dehumanisoimaan Ukrainan kansan ja poistamaan heidän ihmisarvonsa. Esimerkiksi venäläinen valtionmedia Ria Novosti julkaisi maanantaina 4.4. artikkelin, joka käytännössä pyrkii oikeuttamaan ukrainalaisten siviilien silmittömän tappamisen. Tämä näyttää useimpien meidän silmissämme kansanmurhalta, ja tähän näkemykseen yhtyvät myös John Hopkinsin yliopiston massaväkivaltaan erikoistunut apulaisprofessori Eugene Finkel ja suomalainen fasismin tutkimiseen erikoistunut akatemiantutkija ja historioitsija Oula Silvennoinen.

Nähdäkseni on meidän jokaisen moraalinen velvollisuus, että sekä Suomi että muu Eurooppa reagoi Venäjän toimiin rampauttavilla sanktioilla. Joukko arvostettuja eurooppalaisia taloustietelijöitä on esittänyt, että näitä toimia voisivat olla täysi tuontikielto venäläiselle öljylle ja täysimääräisenä ukrainalaisille tilitettävä tulonsiirto, joka rahoitettaisiin venäläisen kaasun verotuksella. Venäläisestä energiasta irrottautuminen olisi myös teko huoltovarmuutemme parantamiseksi ja mahdollista myös pitkäjänteisesti, jos tukisimme taloudellisesti kansalaisiamme kasvavien energiahintojen maailmassa.

On surullista todeta, että sodan kauhuista saamiemme viestien, kuvien ja silminnäkijälausuntojen tulva tulee tuskin päättymään tänään tai huomenna. Kuitenkin mitä pidempään odotamme omien toimiemme kanssa, sitä kauemmin annamme ukrainalaisten kärsiä. Me emme voi antaa pahuuden voittaa, vaan Euroopan on tultava nyt yhteen ja autettava ukrainalaisia kaikilla mahdollisilla tavoilla, vaikka joutuisimmekin itse maksamaan toimiemme taloudelliset kustannukset.

Jaa tämä:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on reddit
Reddit