Vihreä alue- ja kunnanvaltuutettu Kirkkonummelta

Energiaköyhyys on anteeksiantamaton ongelma

Meistä moni on saanut tänä alkusyksynä järkyttäviä uutisia, kun sähköyhtiöt ovat uusineet sähkösopimuksemme. Pahimmassa tapauksessa olemme saaneet lukea, kuinka aiemmin kohtuuhintaisten sähkösopimuksiemme kustannukset ovat moninkertaistuneet. Samalla media raportoi energiayhtiöiden voitoista ja tulosennusteiden rikkoutumisista. Tilanne tuntuu kaikin puolin epäoikeudenmukaiselta; tavalliset ihmiset joutuvat venyttämään penniä, jotta he voivat lämmittää kotinsa, kun taas suuryritykset kuittaavat satumaisia voittoja heidän kustannuksellaan.

 

Korkeiden kiintiöhintojen taustalla on sahaava pörssisähkön hinta, joka vaihtelee päivätasolla puoli-ilmaisesta tuskallisen kalliiseen. Sähkön käytön ajoittaminen ja vähentäminen on helppoa vielä näin 20-asteisena intiaanikesän päivänä, mutta talven paukkupakkasissa talon lämmittämättä jättäminen ei ole vaihtoehto, vaikka kodinomistaja pukisikin päälleen villapaidan ja -sukat. Ongelmasta entistä kimurantimman tekee se tosiasia, että sähkön käytön universaali rahallinen tukeminen johtaa myös sen lisääntyneeseen käyttöön, mikä puolestaan nostaa pörssisähkön hintaa tilanteessa, jossa saatavuus on rajoitettua.

 

Valitettava totuus on, ettei Suomea – ja samalla koko Eurooppaa – vaivaavaan energiakriisiin ole helppoa ratkaisua. Vaihtoehtoja tilanteen lieventämiseksi on kuitenkin sekä lyhyellä että pitkällä aikavälillä. Lyhyellä aikavälillä toimiva ratkaisu voisi olla esimerkiksi erityinen energiaraha tai -seteli, jonka avulla nousevia energian kustannuksia pyrittäisiin kompensoimaan heikossa asemassa oleville ihmisille ja niille maaseudulla asuville, joille kasvaneet autoilun kustannukset ovat merkittävä ongelma. Pitkällä aikavälillä valtio voisi taas tukea ihmisiä siirtymään energiatehokkaampiin lämmitysmuotoihin esimerkiksi tarjoamalla hankintatukia suoran sähkölämmityksen muuttamiseksi varaavaksi.

 

Olivat keinot mitä tahansa, on selvää, että energiaköyhyyden torjuminen vaatii välittömiä toimenpiteitä. Kenenkään ei pidä elää ensi talvea kylmyydessä ja pelätä perheensä hyvinvoinnin puolesta. Lopullista ratkaisua nykyiseen energiakriisiin ei kuitenkaan saada ennen kuin Venäjän raukkamainen hyökkäys päättyy Ukrainan voittoon. Tämän takia länsimaiden jatkuva tuki ukrainalaisille on nyt tärkeämpää kuin koskaan aiemmin.  

Jaa tämä:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on reddit
Reddit