Vihreä alue- ja kunnanvaltuutettu Kirkkonummelta

Kirkkonummi mukaan PSS ry:n Mahanpuruja muovista -kampanjaan

Vihreä alue- ja kunnanvaltuutettu Markus Myllyniemi on jättänyt valtuustoaloitteen, jonka tähtäimenä on saada Kirkkonummen kunta mukaan Pidetään Saaristo Siistinä ry:n Mahanpuruja muovista -kampanjaan. Yhdistyksen kampanjan tavoitteena on vähentää muoviroskaamisen määrää nudging-tekniikkaa ja positiivista vaikuttamista hyödyntäen. Kampanjassa hulevesikaivot, roskapisteet ja tuhkikset tehdään entistä näkyvämmäksi hyödyntäen hauskoja värejä, tarroja ja kylttejä. Tästä paras esimerkki ovat kaivonkansien ympärille suunnitellut kalakuvat, joissa kaivo on kalan suu, jonne roskat joutuvat hulevesien mukana.


Roskaantuminen ja mikromuovi ovat uusimpia ongelmia, jotka uhkaavat suomalaisia vesistöjä ja Itämerta. Muoviroska päätyy järviin ja mereen erityisen helposti huleveden mukana, joka johdetaan lähes kaikkialla suoraan puhdistamatta lähimpään vesistöön. Mikromuovien vaikutuksia kala- ja muihin eliölajeihin ei vielä täysin tunneta, mutta niiden tiedetään ainakin nostavan eläinten stressitasoja, kulkeutuvan ylöspäin ravintoketjussa aina ihmisiin asti ja imevän itseensä haitta-aineita ympäristössä. Monet merieläimet voivat myös takertua, tukehtua ja nälkiintyä muoviroskan vuoksi, kun sen kappaleet täyttävät niiden mahalaukun ja suoliston.

 

”Muovin määrä ympäristössä ja vesistöissä lisääntyy koko ajan, mikä vaatii toimia sekä yksilöltä että yhteisöiltä. Keskimäärin 60 % kaikesta Itämeren rannoilta kerätystä roskasta on muovia, mikä kertoo ongelman laajuudesta. Päästessään luontoon muoviroskan hajoaminen kestää pahimmillaan satoja eikä silloinkaan varsinaisesti katoa mihinkään vaan muuttuu mikromuoviksi”, aloitteen kynäillyt valtuutettu Myllyniemi täsmentää.

 

Mahanpuruja muovista -kampanja on saanut rahoitusta ympäristöministeriöltä, minkä ansiosta siihen osallistuminen aiheuttaa kunnille vain muutaman tuhannen euron kustannukset. Viestintäkampanjassa mukana ovat jo yhteensä 16 kuntaa ja kaupunkia ympäri Suomen mukaan lukien Espoo, Helsinki, Kauniainen, Vantaa ja Vihti.

Jaa tämä:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on reddit
Reddit