Vihreä alue- ja kunnanvaltuutettu Kirkkonummelta

Luontoelämykset ovat jokaisen oikeus

Olemme tällä viikolla viettäneet Vanhustyön keskusliiton organisoimaa Vanhustenviikkoa, jonka teemana on tänä vuonna ollut luontoon pääsy iästä riippumatta. Meille suomalaisille luontoon pääsy on liioittelematta elinehto, ja siellä samoilu on osa lähes jokaisen arkipäivää. Tutkimukset ovat osoittaneet, että luontoelämykset parantavat ihmisten hyvinvointia ja tekevät meistä onnellisempia. Siksi onkin niin kamalaa ajatella, että monelle luontoon pääsy ei ole mahdollista esimerkiksi liikuntarajoitteen tai muun iän tuoman sairauden vuoksi.


Kotikunnassamme Kirkkonummella on upeita luontokohteita aina takapihamme metsistä suojeltuihin kansallispuistoihin saakka. Monet kauneimmista paikoista eivät kuitenkaan ole valitettavasti esteettömiä, ja esimerkiksi Pohjois-Kirkkonummelta ei löydy helposti saavutettavaa reittiä luontopoluille tai Nuuksion kansallispuistoon. Kirkkonummi on kuitenkin tehnyt viime vuosina tärkeää työtä, jonka avulla esimerkiksi Meikon luonnonsuojelualueesta ja Linlon ulkoilusaaresta on tehty ainakin osin esteettömiä kohteita. Lisää työtä siis tarvitaan, jotta jokaisella kuntalaisella iästä tai vammasta riippumatta olisi aidosti mahdollisuus vierailla näissä luontokohteissa.

 

Esteettömyyden varmistaminen on kuitenkin vain puoli matkaa määränpäähän. Erityisesti luontopoluilla reitin selkeä merkitseminen ja esimerkiksi taktiilikarttojen eli käsin tunnusteltavien karttojen tarjoaminen pitävät retkeilijät oikealla tiellä ja myös varmistavat, että näkövammaisetkin kuntalaiset voivat nauttia luontoelämyksistä. Tämän lisäksi polkujen kunnostaminen ja ylläpitäminen on vähintään yhtä tärkeää, etteivät esimerkiksi kasvavat juurakot tai himmenevät merkinnät heikennä polun saavutettavuutta.

 

Jo kansallisrunoilijamme Eino Leino tiesi sanoa, ettei luonto ole ainoastaan paikka tai maisema, vaan osa syvintä itseämme. Suomen kaltaisessa luonnonrikkaassa maassa metsissämme samoilun tai luonnonantimista nauttimisen voisikin todeta olevan perusoikeus. Juuri tästä syystä meidän on varmistettava, että meistä jokaisella on oltava pääsy iästä tai vammasta huolimatta rauhoittumaan luonnon keskelle.

Jaa tämä:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on reddit
Reddit