Vihreä alue- ja kunnanvaltuutettu Kirkkonummelta

Kirkkonummelle tarvitaan yrittäjäohjelma

Kirkkonummi sai Suomen yrittäjien vuonna 2022 tekemässä kuntabarometrissa pieniltä ja keskisuurilta yrittäjiltä huonoimmat pisteet koko Uudenmaan alueella. Kirkkonummen sijoitus kuntabarometrissä on ollut jo pitkään näin matala, mikä on osoitus siitä, että kunnan toimet yrittäjien aseman parantamiseksi ovat olleet riittämättömiä. Samalla Kirkkonummi on sijoittunut Elinkeinoelämän keskusliiton eli EK:n elinkeinobarometrissä yhtä lailla surkeasti sijalle 19/30, eikä sijoitusta ole tavoiteltu parannettavan ensi vuonna ainakaan talousarvion pohjaesityksen perusteella.


Tilastoja tarkastelevalle herääkin kysymys siitä, ovatko tavoitteemme riittävän kunnianhimoisia, jotta yrittäjien tilanne kunnassamme aidosti paranisi. On totta, että kunta tekee jo nyt arvokasta työtä muun muassa businesstreffien ja hankinta-infojen muodossa, mutta nämä palvelumuodot eivät palvele kaikkia yrittäjiä. Samalla jää epäselväksi, tavoittaako kuntamme tekemä arvokas työ paikalliset yrittäjät, sillä useassa kuntabarometrin avoimessa palautteessa arvostellaan juuri kuntamme yrittäjäviestinnän huonoa tavoittavuutta.

 

Saan itse paikallisilta yrittäjiltä erityisesti palautetta siitä, että kunnan viranhaltijoita voi olla vaikea tavoittaa ohjeistuksen ja tuen saamiseksi. Kirkkonummella on myös merkittävä puute toimitiloista, eikä yksinyrittäjille sopivia co-working-tiloja ole käytännössä ainuttakaan kunnassamme. Sama saatavuuden ongelma vaivaa liiketiloja, joiden vuokrat hipovat sekä Pohjois- että Etelä-Kirkkonummella Helsingin hintoja. Selkeää on, että näihin näkökulmiin on puututtava esimerkiksi panostamalla kuntakeskuksiemme kaavoitukseen ja resursoimalla lisää viranhaltijoiden aikaa yrittäjien tukemiseen.

 

Nykytilanteen oikaisemiseksi kysyn näin lopuksi, ehkäpä jokseenkin retorisesti, tarvittaisiinko kuntaamme yrittäjäohjelma. Kysymys on siksi retorinen, koska vastaus on mielestäni ilmiselvä kyllä. Tätä ohjelmaa ei kuitenkaan tulisi tehdä vain tekemisen ilosta, vaan aidosti paikallisia yrittäjiä osallistaen ja varmistaen, että luomme sen aidosti – yhdessä, tillsammans – Kirkkonummen kunnan mottoa kunnioittaen.

Jaa tämä:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on reddit
Reddit