Vihreä alue- ja kunnanvaltuutettu Kirkkonummelta

Itsenäisyys ei ole kaikille itsestäänselvyys

Vietämme ensi viikon tiistaina Suomen 105:ttä itsenäisyyspäivää, mikä herättää meidät muistelemaan niitä lukemattomia ihmisiä, jotka tekivät äärimmäisen uhrauksen maamme itsenäisyyden turvaamiseksi. Ilman näiden miesten ja naisten panosta Suomi ei olisi liberaali ja demokraattinen maa, joka on aidosti vapaa määrittämään oman ulko- ja sisäpoliittisen suuntansa. Valitettavasti kaikki maat eivät silti ole näin onnekkaita.


Kun Venäjä aloitti laittoman hyökkäyssotansa 24. helmikuuta Ukrainaa vastaan, moni suomalainen oli järkyttynyt. Vaikka Venäjä oli aloittanut sotansa jo tosiasiallisesti kahdeksan vuotta aikaisemmin vuonna 2014, täysimittainen sota, joka uhmasi koko Ukrainan valtion itsenäisyyttä, tuntui täysin poikkeukselliselta. Onneksi ukrainalaisten jatkuvan urheuden sekä sinnikkyyden ja maailman eri valtioiden tarjoaman materiaalisen tuen ansiosta hyökkäyksen kärki saatiin torjuttua.


Kaikesta huolimatta tuleva talvi tulee olemaan Ukrainassa kuitenkin äärimmäisen haastava. Olosuhteet ovat sekä etu- että kotirintamalla vaikeat, eivätkä tilannetta helpota venäläisten säännölliset iskut. Rintamalla taistelevien sotilaiden näkökulmasta tilannetta vaikeuttaa entisestään Ukrainan talven vaihtelevat sääolot, jotka tuovat mukanaan sekä kosteutta, kylmyyttä että viimaa. Tilanteen helpottamiseksi ukrainalaisille sotilaille pitäisi osoittaa riittävä määrä säähän soveltuvia varusteita normaalin aseavun lisäksi. Materiaalisen ja humanitäärisen tuen Ukrainan siviiliväestölle on myös jatkuttava, jotta voimme varmistaa, ettei kukaan jää ilman suojaa, lämpöä ja ruokaa talvipakkasissa.

 

Aikana, jolloin ruuan ja energian hinta kasvaa kotosuomessa, ihmisten huomio kääntyy ymmärrettävästi kohti oman perheen ja lähiyhteisön hyvinvointia. Tästä huolimatta emme kuitenkaan saa unohtaa, että Ukrainan asia on silti edelleen meidän. Totuus nimittäin on, että jos emme saa Venäjän laitonta hyökkäyssotaa päätökseen ja varmista Ukrainan itsenäistä asemaa eurooppalaisena valtiona, emme myöskään saa helpotusta meitä vaivaavaan alati kasvavaan kuluttajahintojen kasvuun ja energiakriisiin.

Jaa tämä:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on reddit
Reddit