Vihreä alue- ja kunnanvaltuutettu Kirkkonummelta

Ukrainalaisten pakolaisten tuki Kirkkonummella paranee

Kirkkonummelle on saapunut vuoden 2022 aikana satoja ukrainalaisia, jotka ovat tällä hetkellä majoitettu pääasiassa Masalan sekä Gesterbyn asuntomuotoisiin vastaanottokeskuksiin. Tähän mennessä ukrainalaisten kotoutumisen edistämiseen tähdännyt työ on perustunut pääasiassa kolmannen sektorin toimijoiden tekemään arvokkaaseen työhön kunnan maahanmuuttotyön resurssien rajallisuuden vuoksi. Vapaaehtoisjärjestöjen tekemän työn koordinointi kunnan kanssa on ollut vaikeaa, minkä takia pakolaiset eivät välttämättä ole olleet tietoisia kaikista saatavilla olevista palveluista.

 

Tilanteen vakavuuteen herättiin jo kevään aikana, ja useat vapaaehtoistahot painostivat kuntaa palkkaamaan maahanmuuttokoordinaattorin ukrainalaisten pakolaisten kotouttamisen tueksi. Esimerkiksi Life in Kirkkonummi, Finlands Röda Kors Kyrkslätts svenska avdelning ja Kirkkonummen seurakuntayhtymä jättivät kunnanvaltuuston toukokuun kokouksen yhteydessä kuntalaisaloitteen, jossa he vetosivat kuntaa pikaisesti palkkaamaan koordinaattorin ukrainalaisten pakolaisten tueksi. Maahanmuuttokoordinaattorin palkkaaminen on myös ollut Kirkkonummen Vihreiden tavoite.

 

Olen myös itse tehnyt ukrainalaisten pakolaisten kanssa aktiivisesti yhteistyötä koko vuoden ajan, joten tiesin, miten hankalasta tilanteesta oli kyse. Reagoinkin kuntalaisaloitteeseen jättämällä sekä kunnanhallituksessa että -valtuustossa evästysehdotukset, jotka evästivät kuntaa ryhtymään toimiin maahanmuuttokoordinaattorin rekrytoimiseksi osana seuraavan vuoden talousarvion valmistelua. Tekemäni esitys lopulta hyväksyttiin kunnanvaltuustossa äänestyksen jälkeen.

 

Asia valmisteltiin kunnanhallitukselle, ja teimme maanantaina 5.12. pidetyssä kokouksessa päätöksen koordinaattorin palkkaamisesta osana kunnan talousarviota. Päätöksen ansiosta maahanmuuttokoordinaattorin rekrytointi voidaan aloittaa jo tämän vuoden puolella, mikä auttaa kuntaa varautumaan ukrainalaisten pakolaisten määrän tai tuen tarpeen kasvuun.

 

Sisäministeriön arvioiden mukaan Suomeen saattaa tulla ensi vuoden aikana jopa 30 000 uutta ukrainalaista pakolaista. Vaikka Kirkkonummen osuus näistä uusista pakolaisista on vain murto-osa, maahanmuuttokoordinaattorin tehtävä on kriittinen ukrainalaisten kotouttamisen tukemisessa. Samalla maahanmuuttokoordinaattori voi myös toimia matalan kynnyksen tukena myös muille kuntamme maahanmuuttajayhteisöille.

Jaa tämä:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on reddit
Reddit