Vihreä alue- ja kunnanvaltuutettu Kirkkonummelta

Ensi vuosi on täynnä epävarmuutta, mutta myös toivoa

Mennyt vuosi ei missään nimessä ole ollut helppo, ja on aistittavissa, miten sen epävarmuus on tarttunut moneen meistä. Tuskinpa kukaan olisi tämän vuoden alussa osannut arvata, että helmikuussa Euroopan mantereella käynnistyisi hyökkäyssota, jonka vertaista emme olisi nähneet sitten toisen maailmansodan. Vuosi 2022 on kuluttanut jo muutenkin koronan myötä huvennutta kestokykyämme, ja erityisesti kohonneet kuluttaja- ja energianhinnat ajavat ihmisiä ahdinkoon. Ensi vuosi tuo mukanaan yhtä lailla epävarmuutta, mutta myös toivon paremmasta tulevasta.

 

Suurin muutos, jonka tulet todennäköisesti huomaamaan vuodenvaihteessa, on sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisvastuun siirtyminen kunnilta hyvinvointialueille. Käytännössä kuntalaisen näkökulmasta minkään ei pitäisi muuttua. Uudistus on kuitenkin niin massiivinen, että on oletettavaa, että vuodenvaihteessa tullaan kokemaan häiriöitä sote-palveluiden saatavuudessa erityisesti potilastietojärjestelmistä johtuen. Kaiken kaikkiaan asukkaan sote-palvelut tulevat kuitenkin parantumaan, sillä meidän käytössämme on vuodenvaihteen jälkeen uusia palveluseteleitä esimerkiksi hammashoitoon ja lisää palvelupisteitä oman kunnan ulkopuolella.

 

Myös Ukrainan sota – ja sen lieveilmiöt – aiheuttavat epävarmuutta monien ihmisten mielissä. Venäjän helmikuussa käynnistämä laiton hyökkäyssota on vaikuttanut tietysti eniten ukrainalaisiin, jotka joutuvat elämään sodan kauhujen ympäröimänä päivittäin. Ukrainalaisilla on kuitenkin kaikki avaimet voittoon, kunhan länsimaat jatkavat heidän tukemistaan aseellisesti. Samalla Putinin valttikorttina ollut energia-ase on paljastunut tussahdukseksi, jonka pahimmat vaikutukset on pystytty torjumaan valtioiden oikein mitoitettujen tukitoimien avulla.

 

Jo roomalainen kirjailija ja poliitikko Marcus Tullius Cicero kirjoitti, että ”vaikka on olemassa kurjuutta elämän keskellä, on myös aina toivoa”. Siispä hetkenä, jolloin elämämme tulevaisuutta on vaikea ennustaa, on parasta vain olettaa, että kaikki kääntyy ensi vuonna kohti parempaa. Näillä sanoin haluankin toivottaa kaikille kirkkonummelaisille oikein hyvää ja toiveikasta alkavaa vuotta 2023!

Jaa tämä:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on reddit
Reddit