Vihreä alue- ja kunnanvaltuutettu Kirkkonummelta

HUS:n on varmistettava laadukkaan laboratoriotoiminnan jatko Veikkolassa

Moni veikkolalainen sai tällä viikolla suureksi yllätykseen kuulla, että Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUS on sulkemassa Veikkolan terveysaseman tiloissa toimivan laboratorionsa toistaiseksi. Laboratorio palvelee noin 8000 asukasta Veikkolan kylän alueella ja sen käyttöaste on korkea, mikä osoittaa, miten tärkeästä lähipalvelusta on oikeastaan kyse. Veikkolan laboratoriopalveluita käyttävät erityisesti ne kyläläiset, joilla ei ole mahdollisuutta matkustaa bussilla tai henkilöautolla toiseen näytteenottopisteeseen kymmenien kilometrien päähän.


Veikkolan näytteenottopisteen siirtoa toiseen kiinteistöön oli selvitetty jo viime vuonna, kun sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisestä vastasi vielä Kirkkonummen kunta. Tämä tieto ei kuitenkaan ollut kulkeutunut muutosvaiheen yli Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueelle. Tilanteen selvittyä hyvinvointialueen viranhaltijat ryhtyivät välittömästi etsimään laboratoriotoiminnalle korvaavaa tilaa Veikkolan keskustan alueelta, ja sellainen löytyikin Veikkolan koulukeskuksen neuvolatilojen yhteydestä.

 

Laboratoriotoiminta jatkuu siis näillä näkymin edelleen Veikkolassa, mutta muutostilanteessa on silti pidettävä huolta laadukkaan palvelun jatkosta. Ensiksi laboratorion siirtäminen toiseen kiinteistöön vie varmasti aikaa. HUS:n onkin varmistettava, että siirtymä Veikkolan neuvolatiloihin aiheuta kohtuutonta viikkokausien jaksoa, jolloin näytteenottoaikoja ei saisi Veikkolasta. Toiseksi Veikkolan laboratorion palvelut eivät saa muuton myötä oleellisesti heikentyä esimerkiksi niin, että saatavilla olevien näytteenottoaikojen määrä vähenisi. Kolmanneksi laboratoriosta on jatkossakin saatava samat palvelut kuin aikaisemmin, eikä esimerkiksi ole kohtuullista, että eläkeläinen joutuisi sydänfilmien takia matkustamaan Nummelaan tai Kirkkonummelle.

 

Veikkolan laboratorion palvelut ovat monelle kyläläiselle kaikki kaikessa. Tulenkin itse edellyttämään omassa toiminnassani hyvinvointialuevaltuutettuna ja aluehallituksen jäsenenä, että myös HUS:n myöntää tämän tosiasian ja varmistaa laadukkaiden laboratoriopalveluiden jatkon Veikkolassa myös tulevaisuudessa. Terveyspalveluiden käyttäminen kohtuullisen välimatkan kotoaan on nimittäin jokaisen perusoikeus.

Jaa tämä:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on reddit
Reddit