Vihreä alue- ja kunnanvaltuutettu Kirkkonummelta

Jätimme aloitteen kirkon tilojen avaamisesta sateenkaaripareille

Kirkkonummen suomalaisen seurakunnan jäsenet ovat jättäneet aloitteen seurakuntaneuvostolle kirkon tilojen avaamisesta myös samaa sukupuolta olevien parien vihkimiselle. Nykyinen tasa-arvoinen avioliittolaki tuli voimaan 1. maaliskuuta vuonna 2017. Sen myötä kirkolla ja seurakunnilla on oikeus päättää omista vihkimiskäytännöistään.


Tilanteen käsittely on valtakunnallisesti kirkon piirissä kesken, mutta niin kutsuttuja sateenkaaripareja on kuitenkin vihitty kirkollisesti Suomessa tasa-arvoisen avioliittolain voimaantulon jälkeen. Aloitteen myötä seurakuntaneuvosto ei päättäisi avioliitosta eikä seurakunnan viranhaltijoiden ja työntekijöiden määräämisestä tehtäviin, vaan sateenkariparien vihkiminen olisi vapaaehtoista. Kirkkonummella ruotsalainen seurakunta on jo tehnyt päätöksen, että sen kirkollisissa tilaisuuksissa voidaan vihkiä sateenkaripareja.

 

”Tällä hetkellä Kirkkonummella asuvat evankelisluterilaisen kirkon jäsenet eivät ole yhdenvertaisessa asemassa, sillä ruotsinkielisen seurakunnan jäsenet saavat tehdyn päätöksen mukaisesti varata kirkon vihkimistä varten, kun taas suomalaisen seurakunnan jäsenet eivät. Aloitteemme myötä molempien seurakuntien jäseniä kohdeltaisiin tasa-arvoisesti”, toteaa aloitteentekijä ja ensimmäinen allekirjoittaja Markus Myllyniemi.

 

Uudenmaan alueella useat seurakunnat ovat sallineet kirkkotilojen käytön kirkollisissa toimituksissa sateenkaaripareille. Seurakunnat esimerkiksi Helsingissä, Espoossa, Vantaalla ja Porvoossa vihkivät jäseniään riippumatta heidän seksuaalisesta tai sukupuoli-identiteetistään. Myös arkkipiispa Tapio Luoma on todennut, että tasa-arvoinen avioliittolaki saisi toteutua myös alttarilla.

 

Yhteensä kahdeksantoista allekirjoitusta saanut seurakuntalaisaloite etenee seuraavaksi seurakuntaneuvoston käsittelyyn. Päätös aloitteen hyväksymisestä tai hylkäämisestä tehtäneen tämän kevään aikana.

Jaa tämä:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on reddit
Reddit