Vihreä alue- ja kunnanvaltuutettu Kirkkonummelta

Vihreät jättivät aloitteen vieraslajien torjuntaan keskittyneiden nuorten kesätyöpaikkojen luomiseksi

Kirkkonummen vihreät jättivät 6. maaliskuuta jätetyssä kunnanvaltuuston kokouksessa aloitteen nuorten kesätyöpaikkojen luomiseksi vieraslajien torjuntaan. Vieraslajeiksi kutsutaan eliölajeja, jotka ovat levinneet pois luontaiselta levinneisyysalueeltaan uudelle alueelle.

 

Pahimmillaan vieraslajit aiheuttavat vakavaa vahinkoa mm. alkuperäislajistolle, ekosysteemeille, viljelykasveille, metsätaloudelle tai muille elinkeinoille. Ne voivat myös aiheuttaa huomattavaa taloudellista haittaa vaikuttamalla ihmisten, eläinten tai kasvien terveyteen tai kiinteistöjen arvoon.

 

Kurtturuusun, jättipalsamin ja espanjansiruetanan kaltaiset vieraslajit ovat levinneet Kirkkonummella hyvin laajalti. Kunta on aikaisemmin käynnistänyt esimerkiksi torjuntahankkeen kurtturuusun poistamiseksi vuonna 2021. Vieraslajeja on torjuttu myös talkoovoimin esimerkiksi osana 5.–6.-luokkalaisten valinnaista kurssia Gesterbyn koulussa. Lisää toimenpiteitä kuitenkin tarvitaan, jotta vieraslajien määrää kunnassamme saadaan hillittyä.

 

”Yksi keino toteuttaa vieraslajien torjuntaa resurssitehokkaasti olisi ohjata kunnan palkkaamia kesätyöntekijöitä tekemään torjuntatyötä Kirkkonummen kunnan hallinnoimille alueille. Torjunta sopisi nuorten kesätyöntekijöiden tehtäväksi, kunhan työ olisi suunniteltu hyvin ja siinä tehtäisiin riittävät varotoimenpiteet. Samalla kesätyöntekijät voisivat omalta osaltaan innostaa kuntalaisia talkoisiin vieraslajien torjumiseksi”, toteaa vihreän valtuustoryhmän puheenjohtaja Markus Myllyniemi.

 

Kesätyöntekijöitä on hyödynnetty vieraslajien torjunnassa jo aikaisemminkin, ja esimerkiksi Liperissä ja Pietarsaaressa nuoria on palkattu vieraskasvien torjuntaan jo joidenkin vuosien ajan. Hämeenlinnan kaupunki on puolestaan palkannut nuoria yhteistyössä paikallisen 4H-yhdistyksen kanssa lupiinin poistotalkoisiin.

 

”Jotta vieraslajeja voitaisiin torjua kunnassamme tulevaisuudessa, meidän on ryhdyttävä päättäväisiin ja pitkäjänteisiin toimiin tilanteen parantamiseksi”, tiivistää Myllyniemi.

Jaa tämä:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on reddit
Reddit